vrijdag 11 september 2015

De natuur natuurlijk...

De zomer is voorbij en de buitenfestivals lopen op hun einde. Tijd voor een nieuw theaterseizoen, tijd voor een KunstKijkRoute seizoen.

Vaste gast voor het najaar is Foktjen Koning. Zij maakt sieraden op een artistieke wijze. Met Bead Embroidery “zet” zij voorwerpen in een zetting van kleine glaskralen. Door het borduren van patronen om en bij de voorwerpen, schelpen, beeldjes, stenen enz. worden er nieuwe sieraden gevormd met een verhaal. Dat kan een verhaal zijn van de maker of van de persoon die de voorwerpen jarenlang heeft gekoesterd en verzameld. De sieraden van moeder, tante of oma met emotionele waarde de herinneringssieraden. Alle sieraden zijn unieke stukken, verassend in vorm, kleur, grootte of gebruik.

Omar Steentjes noemt zichzelf observator, denker en autodidact. Van jongsafaan zwervend door de bossen. De stilte van die bossen vormt nu nog altijd zijn inspiratiebron voor de werelden die hij wilt scheppen. In die innerlijke rust en stilte ontstaan wat hij zijn 'parallelle werelden' noemt. Droomwerelden en beelden die ik op intuitieve wijze zichtbaar maak door ze weer te geven in beeld en kleur. De drang om te schetsen en tekenen is al op jonge leeftijd ontstaan. Dit is een onmisbaar onderdeel in mijn leven geworden. "Rond 1990 ben ik mijzelf verder gaan ontwikkelen in de schilderkunst en ben ik mijn droomwerelden in kleur gaan weergeven. Al het zwerven door de natuur heeft in mij het avontuur van fotografie aangewakkerd. In eerste instantie diende de fotografie om de beelden als inspiratie vast te kunnen houden. Gaandeweg is dit uitgegroeid tot een completere uitdrukkingsvorm waarin mens en natuur samengaan in een verstilde, schilderachtige wereld. Ook hier vormen de parallelle werelden het uitgangspunt. Werelden met een eigen verstilde atmosfeer . Werelden waarvoor je even de tijd moet nemen om ze te kunnen vangen, ze te kunnen zien.

Jan Kees Helms laat een korte film zien van opnames van het wijdse Schotse landschap. In de soundtrack zit een melodie verweven van een traditioneel Schots folksong. De stilte en de rust van het landschap is voelbaar wanneer de kijker met de film meegaat.

De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Expositie: 20 september 2015 van 13 – 17 uur
Maaltijd: 20 september 2015 vanaf 18 uur (17 uur is de ruimte al open)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten