zondag 4 december 2011

Licht Bewogen

De koude doet  bevriezen en bewegingen worden strammer. Als tegenwicht zijn er al eeuwen langen lichtfeesten op het donker te bestrijden en beweging naar het licht te krijgen. Tijd voor een lichtzinnige expositie...

Bernd Oschelda is lightpainter en door middel van een lange sluitertijd, licht en een camera worden beelden vast gelegd. Alle zintuigen op scherp, behalve het zicht. In het pikkedonker worden op tast, geluid en gevoel magische beelden gecreëerd. Het resultaat lijkt wel met Photoshop bewerkt te zijn, maar lightpainten een vorm van "live-Photoshop".

Kirsten König zal ons weer verassen met bewogen tekeningen waarvan de lichtstralen vanaf schijnen...

Beelden uit de klassieke Oudheid, historische documenten, Latijnse teksten en koninklijke portretten, zijn elementen die steeds in het werk van Nelly Tejfel terugkomen.  Deze elementen worden gebruikt als een soort collage.  De schilderijen geven de indruk van  verwering of beschadiging, 'aangevreten door de tand des tijds'. 'Dat wat eens koninklijk, gaaf of heel was, daar blijft uiteindelijk een fragment van over'.  In de tentoonstelling Bewogen Licht beweegt het licht zich naar deze resten en fragmenten.

Hennie van Vliet toont een minimalistische foto van water in een zachte rimpeling. Ontgaat ons niets? Zien we de dreiging, die onder het oppervlak aanwezig is? Of is het slechts onze eigen angst? Een foto die nader onderzoek nodig heeft. 

Freiband is een project van Frans de Waard uit Nijmegen. Sinds de jaren tachtig maakt hij muziek met projecten als Kapotte Muziek, Beequeen en Goem. Freiband is geïnspireerd op het tape-scratching van de Duitse muzikant Asmus Tietchens, maar De Waard doet het op een digitale wijze door de krassen te maken op een harddisk, waardoor geluiden van gitaar, drums en orgel haast onherkenbaar werden. De compositie 'Lamp' is opgenomen in 2003 en de geluidsbron is een field-recording van de laatste minuten van het leven van een gloeilamp. Het gekraak en gesis vormt de soundtrack voor de korte film van Jan Kees Helms, waarbij een model stil ligt, maar door bewegingen van de camera het gereflecteerde licht op verschillende wijzen wordt gevangen.

De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Open:
Zondag 18 december 2011 van 14 - 17 uur (tijdens de KunstKijkRoute)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten