zondag 2 mei 2010

Oude koeien

Maandelijks organiseren Jan Kees Helms, Kirsten König en Baukje Rienks een expositie tijdens de Kunst Kijk Route aan de hand van een thema. De expositie wordt samengesteld met gastexposanten en is slechts drie uur te bezichtigen. Het gaat hen om de samenstelling en verbinding welke er is op dat moment.

Tine van Houselt: "Koeportretten"
Toen ik in 2000 met mijn partner op ons melkveebedrijf ging samenwerken, ben ik begonnen met het schilderen van koeien. Mijn eigen modellen, die ik dagelijks onder het melken in de melkstal voorbij zie komen.

Mijn werk lijkt in eerste instantie fotografisch (realistisch), maar van dichtbij wordt het grafisch (abstract). De koeien bestaan uit allemaal strak afgebakende vlakjes. Door overdrijving van sommige lijnen en vlakken, komt het karakter van de koe sterker naar voren. Dit is wat ik wil; het eigene van het dier vastleggen.

Onder het melken maak ik al keuzes wie ik ga schilderen. Niet iedere koe is geschikt. Een koe die ik ga portretteren, moet een mooie “koeienblik” hebben, een volwassen kop en een goed geproportioneerd lijf. Dat betekent dat ik ook vaak oudere koeien schilder. Dan hebben ze een sprekender kop.
Ook schilder ik regelmatig oudere koeien in opdracht voor collega-boeren. De betreffende koe heeft dan meer als 100.000 kg melk geproduceerd. Reden voor een huldiging en voor de eigenaar een reden om haar te laten vereeuwigen op linnen.

Jan Kees Helms: "koeienloeien"
Melk is het begin van de voortgang van het menselijk leven. De moedermelk wordt vervangen door koeienmelk in tal van verschillende versies en presentaties. Net als de moederborst wordt de uier na een aantal productieve jaren vervangen door vers bloed. Gelukkig zijn er boeren die doorgaan met het melken en met een koe een quotum van maar liefst 100.000 kg melk weten te behalen. In deze korte film een impressie over de leefomgeving van een oude koe.

Baukje Rienks: "Oude koeien, melk de witte motor"
Koeien in het weiland eten vers gras. fijn en slow. Maar meestal krijgen ze nu in de stal een aangepast dieet zodat ze magere, halfvolle of volle melk produceren. De moderne Koe is een geoptimaliseerde melkfabriek en naamloos. Ik ben op zoek gegaan naar afbeeldingen van koeien en heb deze met de naaimachine bewerkt om het machinale in het productieproces van ‘melk de witte motor’ te tonen.

Kirsten König: "Koeien verkopen nu eenmaal"
'Oude koeien' zou de mogelijkheid bieden wat oude zooi van zolder te trekken en aan de gehavende muren van de expo-plek te hangen. Om eerder gemaakt prutswerk opnieuw onder de aandacht te brengen. Om nog-maar-weer-eens een schilderijtje of knipwerkje te maken van een eerder succesvol getoond item.
Maar Kirsten König bekijkt het thema - hoewel licht-sarcastisch omdat 'koeien nu eenmaal verkopen' - weer net zo verfrissend als altijd: voor een uiterst laag bedrag zal de bezoeker zijn eigen kunstkoe kunnen uitkiezen en aanschaffen, dus wees er tijdig bij op 16 mei a.s.!

De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Open: 16 mei tussen 14 en 17 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten