woensdag 6 januari 2010

Inktzwarte expositie op 17 januari 2010

De donkere dagen worden minder, maar toch..... Inktzwart als thema voor de eerste expositie van De Werkplaats tijdens de Kunstkijkroute van januari met drie gastexposanten:

Jorrit Paaijmans
In zijn huidige werkwijze onderzoek Jorrit Paaijmans de alternatieve mogelijkheden van het gebruik van Oost-Indische inkt binnen het tweedimensionale vlak. Zijn voorkeur gaat uit naar een ruimtelijke beeldvorming. De lijnvoering in de werken vindt haar inspiratie in enerzijds onze gecultiveerde natuur en in haar stedelijke tegenhanger, anderzijds wordt de rol van de kunstenaar als maker onderzocht. Hoewel het werk opgebouwd wordt als een tekening worden de conventionele tekentechnieken omzeild. Hiervoor in de plaats worden door Jorrit technieken ontwikkeld die hun oorsprong vinden in de elementaire krachten van het bestaan. Om een zekere snelheid, directheid en op andere momenten een zekere traagheid op te leggen aan het materiaal, creëert hij zijn eigen 'injectiemethode' waarbij de inkt op het papier wordt gebracht met behulp van spuiten en infusen. Techniek krijgt daardoor een belangrijke rol in zijn beeldend werk. Geen verbeelding van de natuur, het is eerder de natuur zelf die haar werking doet.

Rianne Witteveen
Voor Rianne Witteveen is het maken van kunst een complementaire vorm van samenvoegen van gedachten, zintuigen en visualisering. Met zo hier en daar een vleugje humor.”

Thisquietarmy/Eric Quach
Thisquietarmy is een eenmansband uit Montreal/Canada en bestaat uit Eric Quach. Hij maakt drone- en ambientmuziek met zijn gitaar en talloze effectapparaten. Eric gebruikt en onderzoekt het gitaar als een instrument wat tonen genereert. Zijn concerten gaan gepaard met videobeelden. Voor de expositie heeft hij een soundtrack gemaakt, waarmee Jan Kees Helms een nieuwe film gaat maken. Tevens zal zijn beeldend werk digitaal te bewonderen zijn.

Vaste exposanten:
Baukje Rienks wordt een vaste mede-exposante in De Werkplaasts en start met een vleugje humor. ‘Spotten met spatten’ vat dit het beste samen. Met diverse handwerktechnieken heeft ze in vilt een gelaagdheid aangebracht en met verschillende soorten draden een schakering van zwarttonen toegevoegd. Want net als bij inktzwarte humor gaat het om het wel of niet kunnen aanvoelen van de nuance.


Kirsten König gaat opnieuw op associatieve wijze het thema te lijf - gewapend met pen, inkt en zorgvuldig geselecteerde foto's uit modebladen. Geïnspireerd door tatoeage-talent Kat von D en kunstenaar Dr. Lakra bewerkt zij reeds bestaande beelden tot een serie nieuwe. Duister nieuw werk, dat door de bijna schandalige vrijheid die eraan ten grondslag ligt toch lichtvoetig aandoet.

Jan Kees Helms gaat naast de video met Thisquietarmy een gitzwart broodje gezond maken. Veel ongezonder kan deze kleurloze hap niet worden dan de talloze fastfoodmaaltijden die voorgeschoteld worden.

Expositie:
Zondag 17 januari 2010 van 14 – 17 uur

De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten