dinsdag 19 januari 2010

Achter de geraniums

De beschutting van de vitrages, bloemen en prullaria vormen de gezellige en effectieve afscheiding van de buitenwereld en de straat. Wat er binnenshuis gebeurd is niet voor andere ogen en oren bestemd, want we houden het binnenshuis en hangen de vuile was niet buiten. Maar toch... de warme binnenwereld is de inspiratiebron voor een nieuwe expositie in De Werkplaats.

Marcel Herms
Marcel Herms tekent al vele jaren zijn inktzwarte bespiegelingen op zijn innerlijk wereld en op de buitenwereld. Hij heeft zijn tekeningen en schilderijen getoond in mail-art projecten, fanzines en andere DIY expositievormen.

Gregory Buettner en Jan Kees Helms
Gregory Buettner is een Duitse geluidskunstenaar die al verschillende releases op zijn naam heeft staan met thuisopnames. Hij heeft onder andere samengewerkt met Asmus Tietchens. Zijn compositie is het uitgangspunt voor een korte film van Jan Kees Helms die inzicht geeft wat er binnenkamers afspeelt.

Kirsten König
Van oude mensen (en dingen die niet voorbijgaan)
De stereotypen van de Nederlandse gepensioneerde achter zich latend, werkte Kirsten König aan een reeks kleine portretjes van rijpere vrouwen. Het werden licht sarcastische maar toch liefdevolle teken- en schilderwerkjes, die binnen het thema 'Achter de geraniums' een andere kant tonen van de typische paarse pruiken en bloemetjesjurken. Een voorproefje van de werkjes van 13x21 cm is te vinden op http://kiekje.blogspot.com

Ellen Faber
Typerend voor het werk van Ellen Faber zijn de uit rijstpapier gesneden tekstfragmenten. In dit geval bestaat het ‘kanten kleedje’ uit een velletje rijstpapier waaruit de eerste strofe van het gedicht;’ Eens naar binnen durven kijken in de onbekende kamers die zich altijd openen voor de reiziger’ meerdere keren gesneden is.
Het tekstvelletje is gedrapeerd over een matdoorzichtige kegelvorm waardoorheen de, met kleurpotlood geschreven, tekst schemert. Het is een hangend papieren object, vluchtig als een naar binnen geworpen blik vanuit de langsrijdende trein. Het gedicht;’plotselinge ramen in afgelegen huizen’ van Lars Gustafson inspireerde Ellen Faber tot het maken van dit object.

Baukje Rienks
Kijk naar jezelf. voel de vitrages zacht wapperen. Zie het rood van de geraniums in de vensterbank en geniet van het niets doen. Het is taboe om achter de geraniums te zitten behalve als we het cocoonen of mindfulness noemen. Koester het verlangen en zie jezelf.
Deze kunst kijk route zorgen fotografie, spiegels en tekstvoor een innerlijke confrontatie met de geraniums.

Marian Dessing
Een herinnering verstopt achter de geraniums, een speels fotolijst... zo maar om naar te kijken of mee te nemen.


De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Zondag 21 februari van 14.00 - 17.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten