zondag 17 januari 2021

Nico Pronk ontdekt
Helaas stopt Nico Pronk met zijn atelier De Ontdekking in Weesp. Ruim 20 jaar heeft hij middels kunst ontdekt wat hem raakt en inspireert. In zijn atelier gaf hij onder bezielende begeleiding cursussen waarin de deelnemers eveneens op ontdekkingstocht gingen middels de kunst van het tekenen. 


De samenwerking tussen Nico en curator van De Werkplaats Jan Kees Helms bestaat uit vele tekensessies en korte films. Het laatste project waar Nico aan mee heeft gewerkt is aan de film BlootGeven met gedichten van de dichter Allen Ginsberg. Bij de scènes met Nico werd een gedicht van Allen Ginsberg verbeeld waarin Ginsberg  omschrijft hoe een overleden vriend geworden was tot as. Nico tekende met as het lijf van de maker van de film. As is as en het leven is een moment tussen geboorte en dood. 


Nico was geïnspireerd door het menselijk lichaam en tijdens de tekensessies liet hij het model vrij om zich te laten zien zoals hij op dat moment wilde laten tonen. Door weinig woorden en kleine aanwijzingen ontstonden zo spontaan vrije poses en tekeningen. Een mooie synergie tussen model en tekenaar, die je als ontmoeting zou kunnen omschrijven. 


Door gezondheidsproblemen heeft Nico helaas niet meer de energie om de intense tekensessies te doen. Als start van een nieuwe expositie reeks vinden we het fijn om Nico Pronk weer de ruimte te bieden met tekeningen die hij heeft gemaakt samen met Jan Kees Helms, om zo een periode af te sluiten en om een nieuwe periode in te luiden.

2 opmerkingen:

  1. Slechts via hier heb ik hem leren kennen.. maar ik wens hem het allerbeste in zijn nieuwe periode! Vriendelijke groet...

    BeantwoordenVerwijderen