zondag 22 februari 2015

Poëtische fotografie

Op zondag 15 maart is de eerste KunstKijkRoute van 2015. Het uitgangspunt voor komend jaar in De Werkplaats is "Poëtische fotografie" en zal worden afgetrapt door Hans Bloemhof, die een aantal fotomontages laat zien. Jarenlang is hij actief geweest binnen de fotografiewereld in Amersfoort en jarenlang is hij "weg" geweest. Hierover schrijft Hans het volgende:

"Je leest wel eens over zo iemand die al jaren ziek is en nooit erkenning voor zijn ziekte krijgt. Welke specialist hem ook onderzoekt, het resultaat is steeds weer een felicitatie met zijn fantastische gezondheid. En toch wil die man maar niet uit de verf komen!

Zo iemand ben ik ook geworden, moest ik op een dag helaas erkennen.  Maar het kwam goed, er werd op tafel geslagen en uiteindelijk werd er geluisterd.  Er kwam een naam en een behandeling en een lange, lange weg naar herstel.  
Uit zoiets kom je niet onveranderd.  Was mijn fotografie vroeger een soort onderzoek om te leren begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt, in mijn huidige fotografie is de blik eerder omgekeerd. Neem ik stukjes uit de realiteit mee naar binnen om ze daar om te vormen tot een perceptie die past bij mijn innerlijke beleving , mijn persoonlijke gevoel bij het leven van mijn leven! Nog altijd leef ik een half kluizenaarsbestaan, net als toen ik nog te ziek was om ver van mijn bed weg te wandelen. De wereld waarin ik mijn fotografische materiaal oogst bestaat vaak uit de spinnenwebjes op de binnenkant van mijn schuurraam. Ik verlies mezelf graag in kleine wandelingetjes in de natuur.Mijn foto’s zitten vol aanwijzingen die verhalen over mijn verbinding met het leven zelf.De natuur, de seizoenen en het ritme van het zonnejaar zijn zinnebeelden die mijn eigen ritme zichtbaar maken. Mijn gevoel kunnen weerspiegelen, tot expressie brengen via de verbeelding.

Vreugde of verdriet, geluk of tegenslag zijn vooral momentopnamen die meestal zolang duren als je het verdragen kunt. Ze zijn vaak het resultaat van verwachtingen en oordelen. Ik weet dat want ik zit er vol mee. Maar ik weet ook dat als ik ze loslaat er schoonheid en onvoorwaardelijke liefde voor in de plaats komt. En omdat de dagelijkse realiteit  al genoeg  narigheid aan ons oplepelt  lijkt het me niet slecht om daar wat tegenwicht aan te bieden.  Mijn foto’s zoeken  naar verbinding in een wereld die steeds meer lijkt te willen (onder)scheiden."

Jan Kees Helms laat eveneens een aantal fotomontages zien, die zowel zijn gemaakt in de donkere kamer als met de computer. Het versmelten van verschillende werelden leidt weer tot een andere wereld die een nieuwe licht geeft op de realiteit. Issiblue Blue heeft bij deze montages een bijpassend gedicht gecomponeerd. Daarnaast laat hij een korte film zien waarin foto's in elkaar overvloeien met een gedicht van Viviane Volders.

Hennie van Vliet toont zijn interpretatie zien van de poëzie in de fotografie. 

De Werkplaats
Valkestraat 6
Amersfoort

Open: zondag 15 maart van 13 - 17 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten