dinsdag 7 oktober 2014

Toch niet zo vreemd... die gasten!

Vreemde Gasten was een groot succes dit jaar. Sowieso omdat het aantal bezoekers is gestegen naar 300 mensen in twee dagen, wat onder andere kwam omdat de buren hun huis en atelier hadden opengesteld voor anderen. Maar ook omdat er meer is verkocht dan voorgaande jaren en er opties zijn op werk. En ook omdat we meer dan voldoende bezoekers hebben ontvangen, zodat er ruimte was voor mensen om het werk rustig te bekijken en wij in gesprek konden zijn met het publiek. Naast het gebruikelijk zap-publiek, wat binnenloopt en binnen 20 seconden weer op de stoep staat op weg naar een ander bliksembezoek, waren de reacties positief en kritisch. 

De vele tekeningen van Rogier Smal die uiteindelijk een collage vormde op de muur riepen tegengestelde reacties op. Van definiering zoals het werk is verontrustend en somber tot pure directe creatieve uiting van een hersenspinsel. Hoe dan ook het werk was een aangenaam contrast met het monochrome werk van de andere exposanten. De metalen objecten van Mea Jambroes oogsten veel bewondering en de mix tussen abstractie en kwetsbaarheid van verroest materiaal maakte genoeg los bij mensen om zich te vergapen aan deze beelden. De fotoserie van Jan Kees Helms, die hij samen met Issiblue Blue werd als mooi ontvangen, door de sfeer in de foto's, maar ook de verzachtende druktechniek op aquarelpapier. De korte film ExFront en de trailer BlootGeven werden wisselend ontvangen. Sommige bezoekers wilden alleen maar genieten van de schoonheid in de kunst en wilden niet geconfronteerd worden met dodenlijsten van gedode Palestijnen of met een verminkt vrouwenlichaam. Anderen konden deze pijnlijke beelden en geluiden juist wel waarderen en werden weer bewust wat er gaande is op deze aardbol. 

Al met al ervoeren veel bezoekers de combinatie tussen de verschillende kunstenaars en de ruimte als prettig en geslaagd en dat is ook het gene waar we altijd naar op zoek zijn om die ervaring aan te bieden.

https://plus.google.com/photos/113249127673394330123/albums/6067239134367272945?authkey=CNik343EvuTV8gE


Jan Kees Helms - ExFront from jankeeshelms on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten