donderdag 19 maart 2015

Poëzie in fotografie #02

Hoeveel mensen zijn Issiblue Blue voorgegaan? Talloze fotografen en andere kunstenaars hebben zichzelf vereeuwigd met een foto of schilderij via de spiegel. De spiegel die de weerkaatsing is van wat zij willen laten zien. Een weerspiegeling van hoe zij zichzelf laten zien op dat moment. Vaak wordt het zelfportret gebruikt als middel van zelfonderzoek en zelfreflectie, dat is ook terug te vinden in het werk van Issiblue Blue en Jan Kees Helms.

Issiblue Blue heeft veel ervaring als model, waarin zij samen met fotografen komt tot prachtige foto's. In haar jeugd heeft zij de eerste kneepjes van de fotografie geleerd en nu heeft zij haar première in De Werkplaats met een serie zelfportretten. De zelfportretten in het getoonde drieluik zullen niet getoond worden, maar geven wel een indruk van wat er gaat komen. In de geëxposeerde zelfportretten van Issiblue Blue is haar gezicht niet te zien. Het gezicht is niet nodig om jezelf te tonen, het hoofd is slechts een klein deel van het lichaam. De taal van het lichaam zegt net zo veel, (misschien nog wel veel meer) als de oogopslag en de trekken in het gezicht. Issiblue Blue neemt een gewaagde stap door haarzelf op deze manier te tonen. In deze serie laat zij aspecten van haarzelf zien, zoals haar intimiteit, kracht, sensualiteit en kwetsbaarheid en deelt dit met de toeschouwer. 

Sinds Jan Kees Helms zich bezig houdt met artistieke fotografie maakt hij zelfportretten. In het begin heeft hij zich laten inspireren fotografes als Marlo Broekmans, Tusa Koch en Toto Frima. Zijn zelfportretten ontwikkelden zich naar reflecties van wat hem bezighoudt of hoe hij zich voelt, wat heeft onder andere geleid tot de serie en het fotoboek Flash in 2004 en en aantal korte films voor de Mode?Show in 2008. Nu laat een aantal portretten zien waarbij hij zich laat leiden door ervaringen met asielzoekers, vluchtelingen en psychiatrische patiënten, waarbij hij zich in hun wereld verplaatst.


De expositie zal te zien zijn op 19 april 2015 van 13.00 - 17.00 uur tijdens de KunstKijkRoute. Naast bovengenoemd werk zal ook wel van Hennie van Vliet te zien zijn. 

dinsdag 17 maart 2015

Poëzie en fotografie verbindt

Oude tijden herleven en Facebook contacten worden face-to-face contacten. Dit alles naar aanleiding van de "Terugkeer van Hans Bloemhof."
De expositie Poëzie in Fotografie #01 werd aandachtig bekeken. De fotocollages van Hans Bloemhof ontstegen de fotografie door zijn schilder-achtige manier van werken.
De foto van Hennie van Vliet riep nostalgisch sferen op door de harde tinten in het zwart-wit beeld.
De mix van de collages van Jan Kees Helms en de poëzie van Issiblue Blue streelde menig oog door de doeltreffende woorden en het beeldverloop. De korte film "Afstand" met een gedicht van Viviane Volders nam de kijker mee in een dromerige zachte wereld.
In het napraten zijn oude herinneringen opgehaald en worden plannen gemaakt voor nieuwe fotosessies en exposities. Een mooiere start hadden we niet kunnen bedenken

https://plus.google.com/photos/113249127673394330123/albums/6131646634784970065

donderdag 12 maart 2015

Hoe kwetsbaar kan ik zijn...


"Ik wil de taal van beelden spreken.
De spiegel vertelt het verhaal.
Reflecties van mijn zijn.
Hoe kwetsbaar kan ik zijn...

Het lichaam laat zich gaan.
Schrijvend over sensualiteit en kracht.
Ontdekkingstocht naar binnen.
Het voelt zuiver en zacht."

Issi 

Issiblue Blue debuteert met haar zes zelfportretten in De Werkplaats.
De expositie zal te zien zijn op 19 april 2015 van 13.00 - 17.00 uur tijdens de KunstKijkRoute. Naast haar werk zullen ook fotografische en filmische zelfportretten getoond worden van Jan Kees Helms en Hennie van Vliet.