dinsdag 23 september 2014

Vreemde Gasten 2014



Na de jaarlijkse Staalkaart is er nu een twee-jaarlijkse tsunami van Vreemde Gasten in de historische binnenstad van Amersfoort. Gelukkig zijn er 80 inwoners bereid gevonden om 160 kunstenaars te herbergen.

In De Werkplaats zullen twee Vreemde Gasten de ruimte verdelen met Jan Kees Helms. Hij laat de nieuwe fotoserie "Aftasten" zien welke hij met Issiblue Blue heeft gemaakt. De intimiteit, de melancholie, de verstilling, de schoonheid, de ongemakkelijkheid en sensualiteit wisten zij samen goed te vangen op een zonnige nazomer dag. Hij laat eveneens previews zien van de film BlootGeven, die op 17 oktober in première gaat in De Oude Viltfabriek. Geïnspireerd op de materialen die Mea Jambroes gebruikt in haar werk heeft hij een korte film gemaakt aan de kust van Wales met “found objects” terwijl in Gaza de oorlog woedde en talloze vluchtelingen met gammele bootjes werden tegengehouden door Frontex op de Middellandse Zee.



Mea Jambroes maakt objecten van metaal. Haar werk kenmerkt zich fragiliteit, kracht, openheid, geslotenheid en de invloed van tijd. Zelf zegt zij over haar werk: "Wie schrijft zegt het in woorden
Wie beelden maakt zegt het in objecten
Wie dat wil zien moet maar gaan kijken
Wie iets wil voelen mag dat van mij"


Rogier Smal is muzikant en kunstenaar, geboren in Stoutenburg en woonachtig in Amsterdam. Zijn motto is voor zijn tekeningen en muziek is:
"Here you see the world as i see it. the colour of life an...d the shadows of the ugly and sad faces. This is what my reality looks like, a world that makes me feel out of step and a world i sometimes want as little to do with as possible. I want to celebrate the weird ones, the ones that seem to be the last people with a little bit of lust for life on their faces. We must be outsiders , uncomformed and never represented. Because when justice is against the law, only outlaws can effect justice."


De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Open:
zaterdag en zondag 4 en 5 oktober 2014 van 12 - 17 uur

maandag 22 september 2014

Voel de kunst


Mea Jambroes zal een aantal beelden exposeren tijdens het Vreemde Gasten weekeinde. Haar werk kenmerkt zich fragiliteit, kracht, openheid, geslotenheid en de invloed van tijd. Zelf zegt zij over haar werk:

"Wie schrijft zegt het in woorden
Wie beelden maakt zegt het in objecten
Wie dat wil zien moet maar gaan kijken
Wie iets wil voelen mag dat van mij"

zondag 21 september 2014

De overgang


Qua inhoud had de expositie in De Werkplaats een zomerse sfeer, maar werd vergezeld door overgangsweer van zomer naar herfst.

Het bezoekend publiek werd geconfronteerd met een indringend portret van Esther Swaager, maar dat weerhield de mensen niet om door te lopen naar De Werkplaats alwaar ze getrakteerd werden op sfeervolle en warme schilderijen van Annemiek van den Bedem. Herkenbare kleurrijke strandbeelden vloeiden mooi samen met de oude wand.

De zoektocht naar De Harmonie van Hennie van Vliet werd weer onder loep genomen en diverse ideeën rondom dit thema werden uitgewisseld.

Het portret van Jan Kees Helms die hij heeft gemaakt van Sandra Jacobs paste goed bij de warme sfeer, door de lichtstralen die van de goudkleurige haarbos van Sandra kwamen. Een preview van de film BlootGeven maakte de expositie compleet. De film viert zijn premiere op 17 oktober in De Oude Viltfabriek in Amersfoort. Meer informatie: http://blootgeven.tumblr.com


https://plus.google.com/photos/113249127673394330123/albums/6061595884052604801

dinsdag 16 september 2014

Work on Progress #04

De zomer zomert nog even door en dat is inspirerend genoeg om een zomerse expositie samen te stellen op de dag dat de herfst begint.

Annemiek van den Bedem laat kersverse schilderijen zien die zij afgelopen zomer in Altea - Spanje heeft gemaakt.

Jan Kees Helms laat een zonnig fragment zien uit de film BlootGeven welke in oktober in premiere gaat.

Hennie van Vliet zal zomerse interpretaties laten zien van zijn zoektocht naar Harmonie.

En als klap op de vuurpijl zal Esther Swaager een portret exposeren gemaakt met extreem hard zonlicht.


De Werkplaats
Valkestraat 6
Amersfoort

Open: zondag 21 september 2014 van 13 - 17 uur (tijdens de KunstKijkRoute)