zaterdag 31 december 2011

Donkere Dagen

Donkere Wolken spannen zich samen. Economische onzekerheid, meer staatscontrole, de hand op de knip, een restrictiever toelatingsbeleid in Europa, toename van het gebruik van antidepressiva en … natuurlijk lange nachten en korte dagen. Tijd om de donkerte eens flink uit te buiten door middel van fotografie en video.

Nico Brons is een gedreven, gepassioneerd en enthousiast free-lance fotograaf. Fotografie is voor hem een beleving en onlosmakelijk verbonden met emotie. Dat ziet u terug in het fotowerk van zijn hand. Nico maakt sociaal menselijke reportages, portretten voor bedrijven en particulieren en concertregistraties. In zijn autonome werk ziet u ook abstractie, fotobewerkingen, vreemde scenes, donkere kanten, maar ook humor terugkeren. Hij gaat “buiten de lijntjes” en laat daarin verfrissende en vernieuwende dingen zien. Daarnaast is Nico een fotograaf die vaak met de Apple iPhone werkt. Met behulp van dit apparaat worden buitengewone beelden, portretten, landschapjes en abstracte voorstellingen gecreëerd. De werken komen allemaal tot stand in de iPhone zelf.
Eric Engelhard woont en werkt in de Verenigde Staten. De foto van Tori Lyons is afgelopen winter gemaakt in T the Central Valley van Californie. Hij wrest met een analoge camera met 4x5" inch negatieven. Hij zegt over zijn were: "My approach to photography is to maintain the simplicity of themoment. I use natural light, open rural settings, and long abandoned building that reflect the austere landscape of my home. I often see the gloomy winters and harsh summers as favorite characters in my images. I enjoy processing all of my work at home and have plans to
make handmade books."

De donkere nacht, dat is waar Bernd Oschelda overdag op wacht. Om dan vervolgens in het pikkedonker, met zijn arsenaal van licht, lightpaintings te maken.
" in het donker
ben ik het licht
in het licht
ben ik de schaduw
op de grens van donker en licht
ben jij de tijd "

JHACK is een samenwerking project tussen Al Conroy en Jan Kees Helms. In de jaren '80 hebben zij al samen muziek gemaakt via de post, nu per email. Geluiden worden uitgewisseld en bewerkt en geïnterpreteerd om te komen tot een compositie. Voor de korte film JHACK is de soundtrack Darker Days gemaakt, die op hun eerste CD-R zal verschijnen. De korte film van Jan Kees Helms toont twee mensen in bed, wachten tot het licht wordt en als het licht er inmiddels is, is het wachten tot het weer donker wordt.

Expositie:
De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Zondag 15 januari 2012 van 13 - 17 uur (tijdens de KunstKijkRoute)


maandag 26 december 2011

Terugblik 2011

Het afgelopen jaar hebben we veel verschillende exposities gehad waarbij het samensmelting tussen verschillende kunstenaars en kunstvormen goed lukten. Nog 1x het overzicht van 2011 met dank aan alle exposanten van afgelopen jaar die met Jan Kees Helms en Kirsten König in De Werkplaats exposeerden : 


16 januari 2011: Lege ruimte < >  Ruime leegte met Machinist en Zeno van den Broek

20 februari 2011: Het dagelijks Brood met Al Conroy (Canada) en Marcel Herms

20 maart 2011: Uit de Knop met Nico Pronk en Henri Senders


17 april 2011: Spring met Kasper van Hoek, Vanessa Rossetto (VS), Cristian Buitron (VS) en kinderen van basisschool De Tafelronde

22 mei 2011: Onbegonnen Werk met GX Jupitter Larsen (USA)

19 juni 2011: GewichtsLoos met Manami Nagahari (Japan/D), Ellen Faber en Ratawud Srivisut (Thailand)

18 september 2011: Samensmelten met Hannah Mai, StringStrang en Hennie van Vliet

16 oktober 2011: Poëtisch Terrorisme

20 november 2011: Kippenvel met Nigel Samways (UK), Hennie van Vliet, Allan Conroy (Canada) en Marcel Herms.

18 december 2011: Licht Bewogen met Nelly Tejfel, Freiband, Hennie van Vliet en Bernd Oschelda

woensdag 21 december 2011

Het komend jaar gaan we zes keer per jaar open met de volgende thema's :
15 januari 2012: Donkere Dagen
18 maart 2012: Op een Oude Fiets
15 april 2012: Animal Farm
 
17  juni 2012: MonoToon
16 september 2012: Pokerface
18 november2012 : Gewassen Inkt
 Als je één van de thema's je aanspreekt en je wilt komen exposeren, stuur dan een mail naar deeez1966(at)gmail(dot)com


zondag 18 december 2011

Het was koud, het was koopzondag, er was Glühwein, er waren lightpaintings, er was een tekening, er waren bewogen foto's, er waren klassieke schiderijen, er was mini foto-installatie, er was geluid, er was een video, er was weinig publiek.


De Werkplaats - Licht Bewogen - 18 december 2011

Jan Kees Helms & Freiband: Licht Bewogen from jankeeshelms on Vimeo.

zondag 4 december 2011

Licht Bewogen

De koude doet  bevriezen en bewegingen worden strammer. Als tegenwicht zijn er al eeuwen langen lichtfeesten op het donker te bestrijden en beweging naar het licht te krijgen. Tijd voor een lichtzinnige expositie...

Bernd Oschelda is lightpainter en door middel van een lange sluitertijd, licht en een camera worden beelden vast gelegd. Alle zintuigen op scherp, behalve het zicht. In het pikkedonker worden op tast, geluid en gevoel magische beelden gecreëerd. Het resultaat lijkt wel met Photoshop bewerkt te zijn, maar lightpainten een vorm van "live-Photoshop".

Kirsten König zal ons weer verassen met bewogen tekeningen waarvan de lichtstralen vanaf schijnen...

Beelden uit de klassieke Oudheid, historische documenten, Latijnse teksten en koninklijke portretten, zijn elementen die steeds in het werk van Nelly Tejfel terugkomen.  Deze elementen worden gebruikt als een soort collage.  De schilderijen geven de indruk van  verwering of beschadiging, 'aangevreten door de tand des tijds'. 'Dat wat eens koninklijk, gaaf of heel was, daar blijft uiteindelijk een fragment van over'.  In de tentoonstelling Bewogen Licht beweegt het licht zich naar deze resten en fragmenten.

Hennie van Vliet toont een minimalistische foto van water in een zachte rimpeling. Ontgaat ons niets? Zien we de dreiging, die onder het oppervlak aanwezig is? Of is het slechts onze eigen angst? Een foto die nader onderzoek nodig heeft. 

Freiband is een project van Frans de Waard uit Nijmegen. Sinds de jaren tachtig maakt hij muziek met projecten als Kapotte Muziek, Beequeen en Goem. Freiband is geïnspireerd op het tape-scratching van de Duitse muzikant Asmus Tietchens, maar De Waard doet het op een digitale wijze door de krassen te maken op een harddisk, waardoor geluiden van gitaar, drums en orgel haast onherkenbaar werden. De compositie 'Lamp' is opgenomen in 2003 en de geluidsbron is een field-recording van de laatste minuten van het leven van een gloeilamp. Het gekraak en gesis vormt de soundtrack voor de korte film van Jan Kees Helms, waarbij een model stil ligt, maar door bewegingen van de camera het gereflecteerde licht op verschillende wijzen wordt gevangen.

De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Open:
Zondag 18 december 2011 van 14 - 17 uur (tijdens de KunstKijkRoute)