zondag 20 februari 2011

Ons Dagelijks Brood genuttigd

Een verfrissende expositie en altijd weer wat bijzonders, dat waren zo wat opmerkingen van bezoekers die De Werkplaats bezochten.

De film van Jan Kees Helms met Amesbury Rose in de hoofdrol en met de soundtrack van Al Conroy werd met veel aandacht en spanning bekeken. Veel mensen hielden hun hart vast van wat komen gaat.

De tekeningen van Marcel Herms vulden het bizarre tafereel in de film goed aan en oogsten veel belangstelling en waardering.

Het uiteengevallen boek van Kirsten Konig was een subtiele verwarming binnen dit vervreemdende expositie.

"Bid" was met grote letters te lezen op de grond en een aantal mensen namen de moeite om de Palestijnse lekkerny Za'Tar te nuttigen met een stuk brood wat door Amesbury Rose in de film was afgesneden.

Kortom... een expositie waar alles samenvalt en mensen even op een ander been werden gezet.

zaterdag 5 februari 2011

Ons Dagelijks Brood

"Geef ons heden ons dageljiks brood" wordt eeuwenlang voor de maaltijd gebeden. Tijd voor een nieuwe interpretatie van dit gebed.


Al Conroy is muzikant en woont in Canada. Sinds 1983 is hij aktief in de onhankelijke experimentele muziekwereld en werkt wereldwijd samen met andere muzikanten. Voor "Ons Dagelijks Brood" heeft hij zich laten leiden door keukengeluiden die hij met Jan Kees Helms heeft uitgewisseld.


Marcel Herms maakt tekeningen, schilderijen en geluidskunst. Hij vindt zijn

inspiratie daarvoor in de wereld om zich heen, bij andere kunstenaars (vooral

outsiders), en in muziek en literatuur. Zijn werk moet zo spontaan mogelijk ontstaan en zo moet het er ook uit zien: ruw en primitief. Voor "De Werkplaats" maakte hij een serie tekeningen met als thema "dagelijks brood". Dagelijks brood als bron van agressie, ongelijkheid en moderne slavernij.


Jan Kees Helms zag jarenlang geleden een postkaart met daarop een vrouw met ontblote borsten welke een brood doorsneed. Dit beeld is het uitgangspunt voor de korte film waarin Amesbury Rose figureert als zorgzame vrouw in een surrealistische setting. De overgebleven stukken brood kunnen tijdens de expositie genuttigd worden met Za'Tar, een Palestijns mengsel van sesam, tijm en olijfolie.


Haar dagelijks brood verdient Kirsten König met de verkoop van boeken. Deze boekenvormen dan ook het basismateriaal voor de expositie in februari. Op de rode loper inHollywood zijn sterren gesignaleerd met handtasjes gemaakt van exclusieve vintageboeken. Erg posh natuurlijk, maar dat kan hipper – en Nederlandser!


Expositie:

zondag 20 februari 2011 van 14 - 17 uur (tijdens de KunstKijkRoute)


Lokatie

De Werkplaats

Valkestraat 6

3811 KD Amersfoort