dinsdag 19 januari 2010

Achter de geraniums

De beschutting van de vitrages, bloemen en prullaria vormen de gezellige en effectieve afscheiding van de buitenwereld en de straat. Wat er binnenshuis gebeurd is niet voor andere ogen en oren bestemd, want we houden het binnenshuis en hangen de vuile was niet buiten. Maar toch... de warme binnenwereld is de inspiratiebron voor een nieuwe expositie in De Werkplaats.

Marcel Herms
Marcel Herms tekent al vele jaren zijn inktzwarte bespiegelingen op zijn innerlijk wereld en op de buitenwereld. Hij heeft zijn tekeningen en schilderijen getoond in mail-art projecten, fanzines en andere DIY expositievormen.

Gregory Buettner en Jan Kees Helms
Gregory Buettner is een Duitse geluidskunstenaar die al verschillende releases op zijn naam heeft staan met thuisopnames. Hij heeft onder andere samengewerkt met Asmus Tietchens. Zijn compositie is het uitgangspunt voor een korte film van Jan Kees Helms die inzicht geeft wat er binnenkamers afspeelt.

Kirsten König
Van oude mensen (en dingen die niet voorbijgaan)
De stereotypen van de Nederlandse gepensioneerde achter zich latend, werkte Kirsten König aan een reeks kleine portretjes van rijpere vrouwen. Het werden licht sarcastische maar toch liefdevolle teken- en schilderwerkjes, die binnen het thema 'Achter de geraniums' een andere kant tonen van de typische paarse pruiken en bloemetjesjurken. Een voorproefje van de werkjes van 13x21 cm is te vinden op http://kiekje.blogspot.com

Ellen Faber
Typerend voor het werk van Ellen Faber zijn de uit rijstpapier gesneden tekstfragmenten. In dit geval bestaat het ‘kanten kleedje’ uit een velletje rijstpapier waaruit de eerste strofe van het gedicht;’ Eens naar binnen durven kijken in de onbekende kamers die zich altijd openen voor de reiziger’ meerdere keren gesneden is.
Het tekstvelletje is gedrapeerd over een matdoorzichtige kegelvorm waardoorheen de, met kleurpotlood geschreven, tekst schemert. Het is een hangend papieren object, vluchtig als een naar binnen geworpen blik vanuit de langsrijdende trein. Het gedicht;’plotselinge ramen in afgelegen huizen’ van Lars Gustafson inspireerde Ellen Faber tot het maken van dit object.

Baukje Rienks
Kijk naar jezelf. voel de vitrages zacht wapperen. Zie het rood van de geraniums in de vensterbank en geniet van het niets doen. Het is taboe om achter de geraniums te zitten behalve als we het cocoonen of mindfulness noemen. Koester het verlangen en zie jezelf.
Deze kunst kijk route zorgen fotografie, spiegels en tekstvoor een innerlijke confrontatie met de geraniums.

Marian Dessing
Een herinnering verstopt achter de geraniums, een speels fotolijst... zo maar om naar te kijken of mee te nemen.


De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

Zondag 21 februari van 14.00 - 17.00 uur

zondag 17 januari 2010

Inktzwart ontdooit

De dooi zette flink in op de derde zondag in januari, waardoor de KunstKijkRoute weer druk bezocht kon worden op begaanbare wegen.

Veel mensen kwamen de afwisselende expositie met maar liefst 6 exposanten bekijken. De grote wand werd diagonaal gevuld met het grafisch werk van Jorrit Paaijmans. De subtiele viltcollage van Baukje Rienks verzorgde voor een verzachting in het het ronddraaiende werk van Jorrit. De collages van Kirsten Konig veranderde modellen naar tattoo-kunstenaars in een nieuwe fashionatmosfeer. Het grafische werk van Rianne Witteveen was oogststrelend en de donkere schilderen van Alejandra Slutzky waren een ode aan haar overleden moeder. Eric Quach toonde zijn duistere inktwerken via een digitale diashow en Jan Kees Helms heeft de muziek van thisquietarmy gebruikt voor een donkere sfeervolle film.




Ondanks de diversiteit van het werk was er een evenwichtige expositie van serieus werk en werk met een knipoog. Een veelbelovende start van 2010.

woensdag 6 januari 2010

Inktzwarte expositie op 17 januari 2010

De donkere dagen worden minder, maar toch..... Inktzwart als thema voor de eerste expositie van De Werkplaats tijdens de Kunstkijkroute van januari met drie gastexposanten:

Jorrit Paaijmans
In zijn huidige werkwijze onderzoek Jorrit Paaijmans de alternatieve mogelijkheden van het gebruik van Oost-Indische inkt binnen het tweedimensionale vlak. Zijn voorkeur gaat uit naar een ruimtelijke beeldvorming. De lijnvoering in de werken vindt haar inspiratie in enerzijds onze gecultiveerde natuur en in haar stedelijke tegenhanger, anderzijds wordt de rol van de kunstenaar als maker onderzocht. Hoewel het werk opgebouwd wordt als een tekening worden de conventionele tekentechnieken omzeild. Hiervoor in de plaats worden door Jorrit technieken ontwikkeld die hun oorsprong vinden in de elementaire krachten van het bestaan. Om een zekere snelheid, directheid en op andere momenten een zekere traagheid op te leggen aan het materiaal, creëert hij zijn eigen 'injectiemethode' waarbij de inkt op het papier wordt gebracht met behulp van spuiten en infusen. Techniek krijgt daardoor een belangrijke rol in zijn beeldend werk. Geen verbeelding van de natuur, het is eerder de natuur zelf die haar werking doet.

Rianne Witteveen
Voor Rianne Witteveen is het maken van kunst een complementaire vorm van samenvoegen van gedachten, zintuigen en visualisering. Met zo hier en daar een vleugje humor.”

Thisquietarmy/Eric Quach
Thisquietarmy is een eenmansband uit Montreal/Canada en bestaat uit Eric Quach. Hij maakt drone- en ambientmuziek met zijn gitaar en talloze effectapparaten. Eric gebruikt en onderzoekt het gitaar als een instrument wat tonen genereert. Zijn concerten gaan gepaard met videobeelden. Voor de expositie heeft hij een soundtrack gemaakt, waarmee Jan Kees Helms een nieuwe film gaat maken. Tevens zal zijn beeldend werk digitaal te bewonderen zijn.

Vaste exposanten:
Baukje Rienks wordt een vaste mede-exposante in De Werkplaasts en start met een vleugje humor. ‘Spotten met spatten’ vat dit het beste samen. Met diverse handwerktechnieken heeft ze in vilt een gelaagdheid aangebracht en met verschillende soorten draden een schakering van zwarttonen toegevoegd. Want net als bij inktzwarte humor gaat het om het wel of niet kunnen aanvoelen van de nuance.


Kirsten König gaat opnieuw op associatieve wijze het thema te lijf - gewapend met pen, inkt en zorgvuldig geselecteerde foto's uit modebladen. Geïnspireerd door tatoeage-talent Kat von D en kunstenaar Dr. Lakra bewerkt zij reeds bestaande beelden tot een serie nieuwe. Duister nieuw werk, dat door de bijna schandalige vrijheid die eraan ten grondslag ligt toch lichtvoetig aandoet.

Jan Kees Helms gaat naast de video met Thisquietarmy een gitzwart broodje gezond maken. Veel ongezonder kan deze kleurloze hap niet worden dan de talloze fastfoodmaaltijden die voorgeschoteld worden.

Expositie:
Zondag 17 januari 2010 van 14 – 17 uur

De Werkplaats
Valkestraat 6
3811 KD Amersfoort

maandag 4 januari 2010

Alle 13 goed?

Alle 13 goed... een vrolijke afsluiter van het jaar, na tig van serieuze thema's die voorbij zijn gegaan. We laten ze nog even de revue passeren.

18 januari: IJzig Vuur (Icy Fire)
met Alejandra Slutzky en Frans de Waard (NL)
15 februari: De schreeuw (The Scream)
met Jos Smolders (NL)
15 maart: De Tranen van Eros (Tears of Eros)
met W.A. Davison (Canada), Hybryds (België) and Nico Pronk (NL)
19 april: De schoonheid van verval (Beauty of Decay)
met GX Jupitter-Larsen (U.S.A.) en fotogroep deeez! (NL)
17 mei: Safety Instructions met Illusion of Safety (U.S.A.) en Freek Bergervoet (NL)
21 juni: Spiegelingen (Reflections) met Puin + Hoop (NL), Nico Pronk (NL) en Aureus Figura (NL)
20 september: Contrapunt (Counterpoint) met Nadja (Canada) en Faye Wouterson (NL)
18 oktober: Toetje van de Week (Dessert of the Week) met Machinefabriek (NL) en tientallen basisschoolkinderen.

15 november: Kwetsbare Balans (Fragile Balance) met d'Incise (Swiss) , Boris Manodow (Azerbedzjan) en Freek Bergervoet (NL)
20 december: Alle 13 goed! (All 13 Okay!) with Jorg (NL)

Aangezien het thema "Alle 13 goed" toch verouderd bleek en veel mensen de roemruchte platenhoezen niet kenden, kozen velen voor het winkelen en het zich tegoed doen aan de gratis glühwein en chocolademelk die door de plaatselijke middenstand werd uitgedeeld.

Maar de mensen die wel de moeite namen om binnen te stappen waren aangenaam verrast door de meterslange tekening van Kirsten König en de pin-ups van Jan Kees Helms. Het swingende filmpje met de aanstekelijke muziek van Jorg wist ook hoge ogen te gooien.

Volgend jaar gaan we weer bloedserieus verder met als eerste thema Inktzwart.